Vägen till ett bättre mående

Ibland, oavsett hur många gånger du säger till dig själv att det kommer att bli bra och att du kommer att klara av det här, så fortsätter det som stör dig att gnaga i bakhuvudet. Du tänker på det i varje ögonblick av varje dag. Den tar över dina tankar tills det inte finns en enda kvar – bara denna enda sak, på repeat i ditt huvud. Vid dessa tillfällen kan det vara skönt att samtala med någon om det, oavsett om det handlar om ett samtal med kompisen eller ett samtal i Sollefteå med en samtalsterapeut.

Det kan vara något riktigt litet, till exempel ett litet misstag på ett prov eller ett pinsamt minne från några år sedan. Eller det kan vara något allvarligare – att bli mobbad som barn, att ha svårt att hitta vänner som vuxen eller att inte kunna sluta tänka på döden.

Den goda nyheten är att du inte är ensam. Faktum är att alla omkring dig går igenom detta från tid till annan. Som tur är finns det en lösning. Den kallas samtalsterapi.

Samtalsterapi innebär att du träffar en terapeut, antingen personligen eller online, och du pratar om dina känslor och vad som händer i ditt huvud. Ni två arbetar tillsammans för att hitta sätt att hantera det som stör dig som inte innebär att du fastnar i samma gamla negativa tankemönster om och om igen.

Och det fungerar – faktum är att många studier har visat att samtalsterapi kan vara lika effektivt som medicinering vid behandling av psykiska störningar.

Det är dock viktigt att hitta rätt person att prata med. Om du vill kan jag hjälpa dig att rekommendera någon i ditt område. Du bör också fråga om de tar emot försäkringar eftersom det kan hjälpa till att minska kostnaden för möten.

Nästa steg är hur ofta du träffar dem – en gång i veckan verkar vara standard, men en del människor utarbetar ett arrangemang med sin terapeut så att de träffas mer sällan eller till och med betalar efter hand.